CNM "A" Building Courtyard Renovation

Location: Albuquerque, NM

Completed: 2014

 

On the north edge of CNM's Main Campus, the "A" Building Courtyard was outdated and challenged with deteriorating infrastructure, non-compliant accessibility, poor drainage, safety concerns, and general wear and tear. It was also the victim of decades of piecemeal architecture surrounding the plaza, where each new building ignored its relationship to previous adjacent buildings. Our challenge was to connect each of these disparate architectural works, including 8 different finish floor elevations. The result is a refreshed space that strengthens the interaction between the plaza and adjacent buildings, creates a key destination on the north side of campus, and functions as a gathering space for students of the College and Career High School and events at the adjacent Coal Avenue Theater. The project incorporates a number of sustainable features, including permeable pavers, efficient LED fixtures, a green screen, recycled materials and low-maintenance xeric plantings.


adjDSC_0050.jpg

CNM Jeanette Stromberg

Location: Albuquerque, NM

Completed: 2012

with FBT Architects

MRWM collaborated with FBT Architects on this renovation project.  We provided an overall schematic landscape master plan for the new outdoor plaza south of the Jeannette Stromberg building.  The plaza will serve as the central hub of CNM’s main campus, with strong connections between surrounding buildings, pedestrian thoroughfares, and public spaces.  MRWM also provided complete planting and irrigation design for the detailed renovation of the Jeannette Stromberg Building landscape and Phase I of the new outdoor plaza and greenspace adjacent to the building’s south entry.  Further development of the outdoor plaza area, based on the master plan is planned for the future.


NMSU Zuhl Library

Location: Las Cruces, NM

Completed: 1990

MRWM completed a comprehensive landscape design for the Zuhl Library plaza at New Mexico State University. The California fan palms and their courtyard were designed in a grid pattern inspired by the elegant columns of the Great Mosque at Cordova, in Spain. The palms provide a canopy of full shade throughout most of the year, and a lush foreground for the stately library building.


Ruidoso Middle School

Location: Ruidoso, NM

Completed: 2012

MRWM was the prime consultant responsible for the  design and construction observation of numerous improvements to the campus of this new middle school in the mountains of Ruidoso.  The school was built in 2009, but only minimal site improvements were made at the time of initial construction.  As a result, there were few exterior features for the students to use and erosion was prevalent on numerous steep slopes throughout the campus that were disturbed by construction.  MRWM led a team of designers that included structural and civil engineers, architects, and electrical engineers.  The project scope included three major components; the design of outdoor gathering areas and classrooms, two synthetic turf fields for passive recreation, and a nature inspired play area;  the redesign of the main access road and existing bus drop off area to improve bus and student circulation; and the design of a new synthetic turf athletic field including lighting, a ticketing and spectator plaza, grading and drainage improvements and new storage building.  The landscape design addressed the drainage and erosion issues, increased passive water harvesting opportunities while keeping maintenance requirements low.  Revegetative seeding was specified to mitigate disturbance from the original school construction and great care was taken to select plant material that was appropriate to the region, allowing it to survive during periods of restricted irrigation.  


University of New Mexico Alumni Chapel

Location: Albuquerque, NM

Completed: 2013

MRWM worked closely with the Alumni Association and University Landscape Architect on the renovation of the historic UNM Alumni Chapel. The landscape resets this striking piece of architecture in a culturally and historically appropriate context. The project consists of the redesign of the Chapel forecourt and the addition of a ‘celebratory wall’ and walkway.  The celebratory wall is designed to display donors’ photographs of memorable events held at this important University landmark.  The forecourt was expanded, creating much-needed flexible exterior gathering space and seating for chapel events. The landscape design is simple and elegant, and in keeping with the chapel’s traditional Franciscan Mission architectural style. Referencing traditional landscape features, the forecourt includes flagstone paving, a rose garden, a stone fountain, and a fruitless crabapple tree mini-orchard.

MRWM controlled costs on this project through value engineering that included a reduction in the area of the concrete walk by limiting the walk to critical extents. Further cost savings were made by having the contractor build the fountain rather than specifying a pre-manufactured product. An additive alternate was developed for the back of the Chapel to take advantage of available construction funds if the bid came in lower than expected. 


UNM college of Education Building

Location: Albuquerque, NM

Completed: 2010

with Gregory T. Hicks and Associates

The first LEED Platinum certified project in New Mexico, the UNM College of Education is a new addition to the existing College of Education building on the main UNM campus. The landscape design contributes to the LEED certification through its water efficiency, recycled content, use of regional materials, restoration of habitat through site development, storm water design quantity and quality control and its inclusion of bicycle storage. The design takes the usual pond-like storm water detention pond required for new buildings and transforms it into a long channel that winds around the building. This is not only more aesthetically interesting, but also allows more water to infiltrate and reach adjacent plants. Plant selection was carefully considered to match the existing campus aesthetic, be vandal resistant, provide year-round interest and be low maintenance.